Het Laatste Nieuws Anthony Statius 21-12-21

Stadsdichter maakt extra poëtische postkaart over Donzapark

Stadsdichter Steven Van de Putte en fotograaf Ive Steyaert hebben een nieuwe postkaart over Deinze klaar. Met het Donzapark prominent in beeld en het gedicht ‘Hier wil ik oud worden’ richt het duo zich in dit STADSGE z/d ICHT tot de senioren in de Leiestad.. Lees verder…klik hier !


Het Laatste nieuws Anthony Statius 17-11-21

Hansbeekse ‘tovenares’ krijgt eigen podcastreeks

Mathilde De Sutter, ook gekend als ‘Tielde toveresse’ die een eeuw geleden in Hansbeke woonde, krijgt een tweede leven. Met creatieve hulp van KADE Podiumkunsten en geschiedkundige info van Het Land van Nevele bracht stadsdichter Steven Van de Putte de vrouw tot leven in een tweedelige podcastreeks. Lees verder… Klik hier !


Het nieuwsblad Ruben deKeyzer 4/11/2021

Deinze heeft bijna een eigen volkslied: componist schrijft ‘Canteclaermars’ !

Het Ros Beiaard doet zijn ronde, in de stad van Dendermonde. Die van Aalst die zijn zo kwaad, omdat hier ’t Ros Beiaard gaat.” Het zijn woorden die weerklinken tot ver buiten de Denderstreek. In tegenstelling tot Dendermonde had Deinze nog geen eigen lijflied, en daar mocht dringend verandering in komen. Componist Peter Leroy schreef ‘De Canteclaermars’, het eerste Deinse volkslied. Lees verder…Klik hier !


Het Laatste Nieuws Anthony Statiu20-10-21

Stadsdichter zet dorp in de kijker met postkaart !

De Deinse stadsdichter Steven Van de Putte stelt op zaterdag 6 november zijn zesde STADSGE z/d ICHT voor in zaal Arscene in Hansbeke. Samen met fotograaf Ive Steyaert zet hij het verhaal van Mathilde Roets in de kijker en deze keer gaat de poëtische postkaart vergezeld van een tweedelige podcast. Lees verder …Klik hier !


Het Laatste Nieuws Anthony Statius 16-10-21

Eerste editie Literair Bal brengt topauteurs naar Leietheater: “Literatuur is niet saai”

Liefhebbers van een goed boek moeten op zondag 24 oktober in het Leietheater zijn. Samen met boekenwinkel Letters & Co, de bibliotheek en de cultuurraad organiseren zij voor de eerste keer een feest rond literatuur. Zo is er een literaire kermis met workshops voor jongeren, gevolgd door een Literair Bal met onder andere Wouter Deprez en Marc de Bel als gasten. Lees verder… klik hier !


Het Laatste Nieuws Anthony Statius 01-09-21

Hommage aan eerste stadsdichter Martin Carrette

Vijf jaar na zijn overlijden wordt eerste stadsdichter van Deinze Martin Carrette herdacht met een cultureel evenement. Op zaterdag 9 oktober zullen twintig sprekers, waaronder ook zijn broer Etienne en zijn dochter Ellen, de poëzie van Martin laten weerklinken in de grote zaal van Leietheater, het cultuurcentrum waarvan hij de opening helaas niet meer kon meemaken. Lees verder…Klik hier !


Stadsdichter Steven spoelt coronajaar weg met poëziefestival in Deinse parken

10/8/2021 Het laatste Nieuws – Anthony Statius

Stadsdichter Steven Van de Putte en zijn collega-poëtennodigen iedereen uit voor een poëtische wandeling in de groene omgeving van Deinze. Samen met het stadsbestuur, het dichterscollectief Décédé en Literatuur Vlaanderen organiseert hij op zondag 29 augustus de eerste editie van Poëzie in ‘t Park en naast lokaal talent komt ook Delphine Lecompte gedichten voordragen.

“Ik ben blij dat ik eindelijk nog eens letterlijk met poëzie naar buiten kan komen”, zegt Steven.

Klik hier voor het volledige artikel !


09/12/2020 Het Laatste Nieuws – Anthony Statius 

Stadsdichter maakt poëtische kortfilm over het buurtpunt in Landegem:

“Mix tussen poëzievoorstelling en documentaire”

De ontmoetingsplaats ‘Onder ‘t perron’ aan het station van Landegem wordt vereeuwigd in een kortfilm. Hiermee lanceert de Deinse stadsdichter Steven Van de Putte zijn derde STADSGEz/dICHT, de poëtische postkaarten over alle deelgemeenten van Deinze. De film ‘Landegem op het spoor’ gaat op zondag 13 december in première op sociale media. 

Stadsdichter Steven Van de Putte blijft voor zijn reeks STADSGEz/dICHTen creatief uit de hoek komen. Zijn doel is om een gedicht te schrijven over elk van de zes dorpen van het vroegere onafhankelijke Nevele. Deze gedichten prijken samen met een foto van Ive Steyaert op een postkaart. Hiermee breidt Steven de poëtische ring van eerste stadsdichter Martin Carrette uit. Na Merendree en Vosselare is nu Landegem aan de beurt, maar door het coronavirus stelt Steven zijn nieuwste werk online voor.

“Zondag gaat de kortfilm ‘Landegem op het spoor’ in première”, zegt Steven. “De film is een online poëzievoorstelling, maar ook een documentaire over mijn derde STADSGEz/dICHT ‘Brug’. Het onderwerp van het gedicht is ‘Onder ‘t perron’, de nieuwe ontmoetingsplek in de voormalige lokettenzaal van het station van Landegem. In ‘Brug’ maak ik een virtuele treinreis van Landegem naar Oostende met Mieke De Visscher, een kunstenares die samen met een twintigtal andere bewoners verblijft in home Angèle Verburght, een zorginstelling voor mensen met een beperking. Het gedicht is een ode aan haar en vele, andere mensen met een beperking. De bijhorende foto van Ive Steyaert toont de hypermoderne spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal.”

De film zal op zondag 13 december om 10.30 uur te zien zijn op de Facebookpagina, het YouTubekanaal en de Instagrampagina van de stad. De postkaart STADSGE z/d ICHT is gratis verkrijgbaar bij de dienst cultuur, de stedelijke instellingen en de plaatselijke handelaren van Nevele en Landegem.


03/11/2020 Het Nieuwsblad-Ruben De Keyzer

Dichterlijke groeten van aan de IJsput

Het tweede stadsgez/dicht van Deinse stadsdichter Steven Van de Putte is verkrijgbaar. Op het kaartje staat een foto van de IJsput, genomen door Ive Steyaert.

Bij zijn aantreden als stadsdichter nam Steven zich voor om over elk van de zes dorpen van Nevele een gedicht te schrijven. Deze verschijnen samen met een toepasselijke foto van Ive Steyaert op een postkaart, samen met een gedicht. Het gedicht over de IJsput, getiteld ‘De Visser’, is gratis verkrijgbaar bij de dienst cultuur, de stedelijke instellingen en de plaatselijke handelaren van Nevele en Vosselare. Ook valt het te lezen op de website van de stadsdichter, www.stevenvandeputte.be.

“Door corona-omstandigheden is het niet mogelijk om aan elke postkaart ook een voorstellingsmoment te koppelen”, zegt schepen van Cultuur Rutger De Reu (CD&V). “Maar de stad doet haar best om de postkaarten zo ruim mogelijk te verspreiden. Poëzie brengt meer dan ooit troost en hoop in crisistijden.”

Stadsdichter Steven vond de IJsput een goede inspiratiebron. “Vosselare is ingesloten door steenwegen, maar de IJsput is een mooi, idyllisch plekje waar je tot rust kan komen en het lawaai van de wereld vergeten.”


20/10/2020 Het Laatste Nieuws – Anthony Statius 

Stadsdichter brengt ode aan IJsput in Vosselare

De Deinse stadsdichter Steven Van de Putte heeft zijn tweede poëtische postkaart klaar. Deze keer trok hij met fotograaf Ive Steyaert naar Vosselare, waar hij zich voor het STADSGEz/dICHT De Visser liet inspireren door de IJsput.

Bij zijn aantreden als stadsdichter stelde Steven Van de Putte zich tot doel om een gedicht te schrijven over elk van de zes dorpen van Nevele. Een initiatief waar de eerste stadsdichter Martin Carrette in Deinze al mee was gestart. Deze STADSGEz/dICHTEN prijken samen met een toepasselijke foto van Ive Steyaert op een postkaart uitgegeven door de stad Deinze. Eind vorig jaar kwam Merendree aan de beurt met het gedicht ‘Hammeken’ over priester-dichter Basiel De Craene. Deze keer is Vosselare aan de beurt. 

“Ik schreef een gedicht op basis van een foto die Ive had genomen aan één van de meest idyllische plekjes in het dorp, namelijk de IJsput”, zegt Steven. “Het gedicht heet ‘De Visser’ en is sinds deze week te lezen op mijn website www.stevenvandeputte.be. De postkaart, uitgegeven door de stad Deinze, is gratis verkrijgbaar bij de dienst Cultuur, de stedelijke instellingen en de plaatselijke handelaren van Nevele en Vosselare.”


17/10/2020 Het Laatste Nieuws – Anthony Statius 

Poëzieroute leidt wandelaars langs mooiste plekjes in stadscentrum

Wie de komende dagen op wandel gaat door het stadscentrum van Deinze, kan de nieuwe Social Distance Poëzieroute volgen. Op 32 locaties kan je even stilstaan bij gedichten van onder andere Bart Stouten en Eriek Verpale, maar ook van leden van DéCéDé, het dichterscollectief van Deinze.

Wie van poëzie en wandelen houdt, kan tot en met 30 november gedichten ontdekken in het straatbeeld van Deinze. De Social Distance Poëzieroute is een initiatief van de stad Deinze in samenwerking met de vzw Poemtata uit Ertvelde, die heel wat poëziemanifestaties organiseert in Vlaanderen. De route werd zaterdag voorgesteld door stadsdichter Steven Van de Putte, voormalig stadsdichter Luc C. Martens en Eddy Vaernewyck en Sven De Potter, twee leden van DéCéDé, wiens gedichten ook zijn opgenomen in de route.

“De gedichten hangen aan de ramen van winkels en woningen in de Brielstraat, Mouterijdreef, Markt, Tolpoortstraat, Gentstraat, Guido Gezellelaan, Kalkhofstraat en Gentpoortstraat”, zegt Steven. “Ook een aantal stedelijke instellingen zoals de bibliotheek, mudel en KADE zetten poëzie in het uitstalraam. Er prijken ook gedichten op groene plekjes in de stad zoals het Kaandelpark en de museumtuin. De vzw Poemtata verkreeg voor deze poëzieroute de medewerking van grote namen zoals Bart Stouten, Christophe Vekeman, Elvis Peeters, Jana Arns en Leen Pil. Ook met ons dichterscollectie hebben we een bijdrage geleverd. Social distance en corona lopen als een rode draad doorheen onze gedichten, maar we bespelen ook andere thema’s.”

Het routeplan is gratis verkrijgbaar in de stedelijke bibliotheek en dienstencentrum Leiespiegel of kan in pdf afgedrukt worden op de website van de stad Deinze.


25/9/2020 Het Laatste Nieuws – Anthony Statius 

De duurzame helden van Deinze met de SDG-vlag

DEINZE De week van de duurzame gemeente werd vandaag (vrijdag) symbolisch afgesloten door de lokale duurzame helden van Deinze. Zij hesen de SDG-vlag, waarop de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of sustainable development goals staan, aan het stadhuis.

Samen met 91 andere Vlaamse steden en gemeenten viert Deinze de vijfde verjaardag van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De stad Deinze selecteerde zeven duurzame helden, dat zijn mensen en organisaties die de voorbije maanden bijzondere inspanningen hebben geleverd voor de medemens en het klimaat.

In totaal zijn er zeven lokale duurzame helden. Zo is er de school VTI Deinze, die duizenden gezichtsmaskers heeft gemaakt voor de zorgsector, en Demival, het bedrijf dat de maskers nu produceert en verdeelt. Ferm organiseerde een naaiatelier mondmaskers voor doven, slechthorenden en mensen met een beperking en de vrienden van KeMoPoDi ondersteunen de Senegalese zustergemeenten extra tijdens de coronacrisis. De Boerenmarkt in Landegem en de Lokaalmarkt in Deinze zorgen voor korte keten aan een eerlijke prijs en tenslotte is er de stedelijke jeugdraad, die gratis anti-verveelpakketten voor kinderen in kwetsbare gezinnen verdeelde.

Tijdens het slotmoment werd in het bijzijn van de lokale helden de SDG-vlag gehesen aan Leiespiegel en bracht stadsdichter Steven Van de Putte een toepasselijk gedicht.


24/3/2020 Het Laatste Nieuws – Anthony Statius 

Stadsdichter laat zich inspireren door coronavirus

De Deinse stadsdichter Steven Van de Putte liet zich voor zijn nieuwste gedicht inspireren door het coronavirus. Fotograaf Ive Steyaert, de man waarmee Steven samenwerkt voor de postkaartenreeks STADSGEz/dICHTEN, ging op pad voor een bijhorend beeld. Zo maken deze heren duidelijk dat creativiteit niet in quarantaine kan gestoken worden.

Het gedicht van Steven kan je hieronder lezen:

Foto Yves Steyaert

14/2/2020 Het Laatste Nieuws – Antony Statius

Stadsdichter verklaart liefde aan materniteit met gedicht ‘Moederstad

Om de symbolische actie ‘geboren in Deinze’ kracht bij te zetten, schreef stadsdichter Steven Van de Putte het gedicht ‘Moederstad’. Hij kreeg hierbij hulp van enkele mama’s, die allemaal in Deinze bevielen

14 februari is de dag van de liefdesverklaringen en ook de materniteit van het Sint-Vincentiusziekenhuis heeft er al veel gekregen via de stadsactie ‘geboren in Deinze’ . Ook stadsdichter Steven Van de Putte uitte zijn liefde voor de materniteit. 

Steven bundelde zijn liefde voor de vroedvrouwen en gynaecologen in het gedicht ‘Moederstad’. Hiervoor ging hij praten met de hoofdvroedvrouw van Sint-Vincentius en riep via Facebook ouders op om getuigenissen over de materniteit te delen. Een achttal moeders, die in Deinze van een kind bevielen, schreven op die manier letterlijk en figuurlijk mee aan Moederstad. Hun ervaringen werden in een aantal getuigenissen in het gedicht gebundeld.

Klik hier voor het gedicht


Het Nieuwsblad 11/11/2019 Eddy Lefevre

Poëtische postkaarten over de Nevelse deelgemeenten van Deinze

Sinds 28 maart 2019 is Steven Van de Putte de nieuwe stadsdichter van Deinze en dat voor de periode 2019-2022. In november lanceert de kersverse stadsdichter zijn eerste van twee grote poëzieprojecten. Het komende jaar verschijnen onder de noemer STADSGEz/dICHTEN zes postkaarten over de Nevelse deelgemeenten, telkens met een foto van Ive Steyaert en een gedicht van de stadsdichter. De eerste postkaart werd zaterdag voorgesteld

STADSGEz/dICHTEN

Op zaterdag 9 november stelden stad Deinze en stadsdichter Steven Van de Putte het eerste van zes STADSGEz/dICHTEN voor. Deze nieuwe poëtische postkaarten over Deinze vormen een vervolg op het project van de eerste stadsdichter, de betreurde Martin Carrette. Hij vatte in 2010 het idee op om een poëtische ring rond Deinze te leggen. Elk van de elf oorspronkelijke deelgemeenten van Deinze werd vereeuwigd in een postkaart waarop een foto van Ive Steyaert en een gedicht van Martin Carrette prijkten.  De postkaarten zijn sindsdien uitgegroeid tot een heus collectors item voor de cultuurliefhebber. Nu de fusie met Nevele een feit is, wil de nieuwe stadsdichter de poëtische ring rond Deinze verlengen met een postkaart over elk van de zes nieuwe fusiegemeenten. Daarnaast komt er nog een zevende postkaart over het seniorendorp De Rekkelinge. Ook Ive Steyaert verleent opnieuw zijn medewerking. Voor hem is Steven Van de Putte al de derde stadsdichter met wie hij samenwerkt. Hij maakte ook de foto’s voor de seizoenskaarten van Luc C. Martens.

Ive Steyaert over de samenwerking met Martin Carrette en Steven Van de Putte: “Martin stelde weinig eisen. Meestal was de foto er eerst. Soms vroeg hij de compositie aan te passen, maar hij raakte nooit aan de ziel van de foto. De moeilijkste opdracht was Gottem. Hij belde mij onverwacht op een zondagmiddag met de vraag om onmiddellijk naar Gottem te rijden omdat het vlas er prachtig stond. Ik ben dan in mijn auto gesprongen. Het is ook die foto die gepubliceerd is. Een paar dagen later hebben we er een Duvel op gedronken op het terras van De Mandel. In tegenstelling tot Martin, stuurt Steven me meer aan. Maar omgekeerd staat hij ook open voor mijn ideeën als fotograaf. Hijzelf wou voor de eerste kaart een foto van de pastorie Gerolfswal. Toen ik ter plaatse ging, kreeg ik echter geen artistieke klik met de locatie. Ik kwam op mijn kousenvoeten af met een foto van Hammeken. Steven was evenwel meteen enthousiast. Zijn gedicht bij mijn foto beschrijft Hammeken met de geschiedenis van Gerolfswal in het achterhoofd. We spelen dus voortdurend op elkaar in. Een artistieke wisselwerking zeg maar, met een groot wederzijds respect.“

Basiel De Craene

Het eerste, nieuwe STADSGEz/d ICHT heet ‘Poezekensdagen’, zoals de Vlaamse poëziedagen van Basiel De Craene in de volksmond werden genoemd. Het gedicht is geschreven bij een foto van Hammeken in Merendreedorp, een pittoreske kerkwegel die van de Veldestraat naar de Gerolfsweg leidt. Hammeken ligt vlakbij de beroemde pastorie Gerolfswal waar priester-dichter De Craene tussen 1938 en 1955 de fine fleur van de Vlaamse poëzie ontving. De keuze om het eerste STADSGE z/d ICHT aan Merendree te wijden, is dus symbolisch. Merendree was decennialang het middelpunt van een bruisend poëzieleven. Bovendien maakte de iconische priester-dichter er zijn levenswerk van om poëzie bij een breed publiek te promoten. Hij was dus een lichtend voorbeeld voor elke stadsdichter. 

Dorpsactiviteiten

“De postkaart zal actief verspreid worden via de culturele instellingen van de stad en de lokale middenstand. De stadsdichter zal elke poëziekaart ook zelf aan de man brengen tijdens een lokale, socio-culturele activiteit in het dorp. Zo zal hij de kaart over Merendree promoten tijdens de kerstmarkt van Merendree op zaterdag 7 december. De volgende postkaart, over Landegem, wordt voorgesteld op donderdagavond 12 maart tijdens een poëzie-evenement in het stationsgebouw van Landegem in samenwerking met vzw Verburght, de nieuwe concessiehouder van het gebouw”, vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur.


Poëziepodcast

Stad Deinze en de stadsdichter willen ook volop inzetten op nieuwe media. De zes stadsgedichten worden dan ook op het einde van het project gebundeld in een poëziepodcast in zes afleveringen. Naast het stadsgedicht, komt ook de geschiedenis van het betrokken dorp aan bod in elke podcastaflevering. De stadsdichter zal ten slotte ook aandacht besteden aan het oeuvre van een lokale dichter die belangrijk is geweest voor het dorp. Voor de historische onderbouw van elke aflevering wordt samengewerkt met de heemkundige kring Het Land van Nevele. De teksten van de podcast worden ingesproken door cursisten van KADE Podiumkunsten. De realisatie van de podcast ligt in handen van productiehuis vzw De Scriptomanen, dat eerder al instond voor een podcastproject rond de Belgische dichter Emile Verhaeren. De podcast zal gratis kunnen worden beluisterd bij de bekende podcastproviders en op een podcastplatform en dit in de volgorde van de stopplaatsen van de buslijn 86 Deinze-Nevele-Bellem. De idee erachter is eenvoudig: reizigers zullen door het busraam ook meteen live-beelden bij het historisch verhaal krijgen. Op die manier wordt deze poëziepodcast ook een ideale vorm van streekpromotie. 


Hommage aan Martin Carrette

De apotheose van dit poëzieproject wordt een voorstelling in de grote theaterzaal van Leietheater op zondagmiddag 31 januari 2021, ter gelegenheid van Gedichtendag. Het wordt een integrale opvoering van de zeventien STADSGE z/d ICHTEN. Leietheater zal voor de gelegenheid fungeren als een poëtische ring waar inwoners van de zeventien deelgemeenten elkaar ontmoeten in de schoonheid van hun dorpen. De gedichten zullen worden gebracht door bekende en minder bekende stemmen uit het socio-culturele leven van elke deelgemeente. De voorstelling wordt tegelijkertijd een warme hommage aan Martin Carrette, de bezieler van het project, die dan exact vijf jaar overleden zal zijn. Geen mooiere manier om hem te eren dan zijn integraal werk als stadsdichter opnieuw te vertolken in een theater waarop hij trots zou zijn geweest.


Het Nieuwsblad 3/11/2019 Eddy Lefevre

Eerste Reveil in Deinze smaakt naar meer

Het regenweer bleek geen spelbreker te zijn voor de eerste Deinse editie van Reveil. Op vrijdag 1 november verzamelde een honderdtal mensen op de begraafplaats van Deinze voor een ingetogen eerbetoon aan de overledenen, een organisatie van de stad Deinze en het CC Leietheater. Een fotoreportage van Ive Steyaert. Copyright © 2019  . All rights reserved

Stadsdichter Steven Van de Putte praatte een programma met zeven dichters en muziekgroep VENTUS aan elkaar. Het publiek kreeg gedichten van het dichterscollectief Deinze (DéCéDé) over gemis, afscheid of herfstmelancholie te horen. Naast de stadsdichter zelf, tekenden ook Luc C Martens, Eddy Vaernewyck, Anne Cockaerts, Patrick Verstraete, Franky Taveirne en Sven De Potter present voor het poëtisch luik van Reveil.

De gedichten werden afgewisseld met hemelse jazz-popliedjes van de piepjonge muzikanten Emma Demoor en Gonzalo Temmermans. Met hun band Ventus brachten zij ijzersterke nummers over het overlijden van een grootvader, nostalgie of liefdesverdriet.

 Poëzie en muziek vloeiden naadloos in elkaar over tijdens het één uur durend programma. “De mayonaise tussen muziek en poëzie pakte”, weet de stadsdichter. De cultuurdienst zorgde er voor dat de begraafplaats voor de gelegenheid  baadde in stemmig kaarslicht en dat het hele gebeuren ook technisch vlekkeloos verliep.

Muziek, poëzie, kaarsen en bloemen wisten een snaar te raken bij het talrijk opgekomen publiek. Bij de deelnemers klonk dan ook unisono dat het evenement voor herhaling vatbaar was.


Het Nieuwsblad 31/10/2019 Eddy Lefevre

Reveil brengt sereen eerbetoon voor onze overledenen

Deinze / Nevele – Op Allerheiligen herdenken wij onze geliefde overledenen. Heel wat mensen maken van deze gelegenheid gebruik om ook hun graven te bezoeken. De stad Deinze doet op 1 november voor het eerst mee met gratis poëtische programma Reveil. Hiermee bouwt het voort op een traditie van Nevele, waar Reveil al een aantal keer plaatsvond. Stadsdichter Steven Van de Putte en DéCéDé brengen poëzie en Ventus muziek. Iedereen is welkom op dit serene eerbetoon, vanaf 17 u. op de stedelijke begraafplaats van Deinze in de Peter Benoitlaan. De toegang is gratis.

Reveil

Veel mensen hebben er behoefte aan meer te doen op Allerheiligen dan een chrysant neer te leggen. Reveil is een non-profitproject dat mensen op 1 november dichter bij elkaar wil brengen met muziek en lokale levensverhalen. Op 1 november doorbreekt Reveil rond zonsondergang, tussen 17 en 18 uur, de stilte op zo veel mogelijk begraafplaatsen met intieme nummers en lokale verhalen. Muziekgroepen en artiesten spelen dan een korte, serene akoestische sessie voor een klein publiek op hun lokale begraafplaats.

Steven Van de Putte Stadsdichter

“Reveil moedigt artiesten aan de herdenking rond 1 november nieuw leven in te blazen,” klinkt het bij schepen van cultuur Rutger De Reu. “In Deinze willen we dat op een ingetogen manier doen, we brengen een mooi eerbetoon aan de overledenen met serene muziek van Ventus, de band rond Emma Demoor en Gonzalo Temmermans, en poëzie van onze stadsdichter Steven Van de Putte en het dichterscollectief Décédé.”

Vandaag is spreken over sterven of over de dood nog een taboe. Daarom is een dag als Allerheiligen nog altijd waardevol. Reveil maakt het taboe bespreekbaar aan de hand van muziek en poëzie. De band Ventus behaalde de tweede prijs van de muziekwedstrijd Tomorrowband in jeugdhuis Brieljant en zal voor ingetogen muziek zorgen. Het dichterscollectief DéCéDé, versterkt door het enthousiasme van stadsdichter Steven Van de Putte, zorgt voor de poëtische omkadering. Woord en muziek wisselen elkaar af en zorgen bij valavond voor een warme gloed. Omdat op sommige graven geen bloem ligt. En omdat zoveel herinneringen te mooi zijn om te vergeten. Foto : Ive Steyaert – Copyright © 2019  . All rights reserved


Het Nieuwsblad 3/9/2019 Eddy Lefevre

Stadsdichter Steven Van de Putte naar 15e Nationale Stadsdichtersdag in Nederland

DEINZE / NEVELE – Op zaterdag 7 september heeft voor de 15e keer de Nationale Stadsdichtersdag plaats in Lelystad in de provincie Flevoland in Nederland. Alleen dichters die in Vlaanderen of Nederland officieel door hun gemeenteraad zijn benoemd, nemen deel aan deze jaarlijkse poëtische ontmoetingsdag. Ook de stadsdichter van Deinze, Steven Van de Putte, woont de jubileumeditie van dit evenement bij. Hij brengt er zijn Canteclaer-cyclus.

Canteclaer-cyclus

De dichters krijgen een druk programma voor de kiezen. In de namiddag trekken zij naar gastadressen in de stad om er in een gemoedelijke sfeer voor te lezen uit hun oeuvre. Lelystad wordt zo voor één dag het mekka van de poëzie der lage landen. Inwoners van de stad verzamelen bij gezinnen in de tuin of in de huiskamer om naar poëzie te luisteren.  ‘s Avonds volgt er dan een officieel gedeelte in het Agora theater, waar de stadsdichters tijdens een voordracht kennismaken met de stadsgedichten van hun collega’s. Steven Van de Putte brengt er zijn Canteclaer-cyclus, een gedichtencyclus die hij schreef rond de verhuis van de beeldengroep van Chris Ferket in het Deinse stadscentrum.

Netwerken

In het totaal reizen maar liefst 56 stadsdichters af naar Lelystad. Van de dertien Vlaamse stadsdichters tekenen deze van Destelbergen, Haacht, Kaprijke, Lierde, Opwijk en Deinze present. “Wij zijn blij dat Steven de stad Deinze daar vertegenwoordigt. Het behoort tot zijn opdracht om de poëzie van onze Leiestad ook buiten de stadsgrenzen bekend te maken. Door zijn deelneming aan het jaarlijks treffen in Lelystad, maakt de stadsdichter volop werk van zijn promotionele opdracht en treedt hij bovendien in de voetsporen van zijn voorgangers. Zowel Martin Carrette als Luc C. Martens waren daar elk jaar trouw op post. Steven zet dus een traditie verder”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Stadsdichter Steven Van de Putte vult aan: “Het is ook een ideaal netwerkmoment. Je kan met je collega-stadsdichters ideeën uitwisselen en samenwerkingsverbanden opzetten. Je krijgt ook een beter inzicht in de ondersteuning die andere stadsdichters in hun stad genieten. Het is met andere woorden de gedroomde literaire kruisbestuiving.”

Bundel

Gerard Beense organiseert zijn Stadsdichtersdag al sinds 2005, het jaar waarin hij zelf de eerste stadsdichter van Lelystad werd. Vlaanderen is van bij het begin bij dit gebeuren betrokken. De eerste Vlaming die deelnam was de bekende wielersportdichter Willie Verhegghe uit Ninove.

De gedichten van alle deelnemers worden traditiegetrouw samengebracht in een fraaie ‘Stadsgedichtenbundel 2019 -gedichten over stad, streek en dorp’. Deze driehonderd bladzijden tellende bundel wordt uitgegeven bij Uitgeverij Kontrast en kost vijftien euro. 

Volledig traject per trein

Stadsdichter Steven Van de Putte reist over Antwerpen en Schiphol per trein naar Lelystad. Hij wil zich hiermee inschrijven in het duurzaam mobiliteitsverhaal van de stad. “Ik ben iets meer dan drie uren onderweg van Deinze naar Lelystad. Het ideaal moment om te schrijven aan mijn eerste van zes ‘STADSGE z/d ICHTEN’ die vanaf het najaar op postkaarten verschijnen.”


Het laatste nieuws 3/9/2019 Anthony Statius

Steven Van de Putte naar Nationale Stadsdichtersdag

De Deinse stadsdichter Steven Van de Putte neemt op zaterdag 7 september deel aan de vijftiende Nationale Stadsdichtersdag in het Nederlandse Lelystad. Steven zal er zijn Canteclaer-cyclus brengen, een gedichtencyclus die hij schreef rond de verhuis van de beeldengroep van Chris Ferket in het Deinse stadscentrum. 

Net zoals zijn voorgangers Martin Carrette en Luc C. Martens zal stadsdichter Steven Van de Putte Deinze vertegenwoordigen op de Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad. In totaal reizen 56 stadsdichters af naar Lelystad en van de dertien Vlaamse stadsdichters tekenen deze van Destelbergen, Haacht, Kaprijke, Lierde, Opwijk en Deinze present.

“We zijn blij dat Steven onze stad zal vertegenwoordigen”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V). “Het behoort tot zijn opdracht om de poëzie van onze Leiestad ook buiten de stadsgrenzen bekend te maken.” Steven Van de Putte vult aan: “Het is ook een ideaal netwerkmoment. Je kan met je collega-stadsdichters ideeën uitwisselen en samenwerkingsverbanden opzetten. Ik zal er mijn Canteclaer-cyclus brengen en de gedichten van alle deelnemers worden traditiegetrouw samengebracht in een fraaie ‘Stadsgedichtenbundel 2019 -gedichten over stad, streek en dorp’. Deze driehonderd bladzijden tellende bundel wordt uitgegeven bij Uitgeverij Kontrast en kost vijftien euro.”

“Tenslotte wil ik nog melden dat ik de reis naar Lelystad met de trein zal afleggen. Ik ben iets meer dan drie uren onderweg; een ideaal moment om te schrijven aan mijn eerste van zes STADSGE z/d ICHTEN die vanaf het najaar op postkaarten verschijnen”, besluit Steven.


Opening Leie Theater 2019

Zondag 1 september mocht Johan Verminnen als eerste artiest een schitterend concert geven in de theaterzaal van het nieuwe CC. Zelf mocht ik op uitnodiging van de stad bij aanvang van het concert het gedicht voorlezen dat ik speciaal voor de opening schreef. Een ervaring die ik nooit zal vergeten. Krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk. Ben het stadsbestuur en in het bijzonder onze cultuurschepen Rutger De Reu dankbaar voor deze unieke kans. Een motivatie om nog harder te werken als stadsdichter (foto’s Leietheater en Wim Van der Cruyssen).


Het laatste nieuws 1/8/2019 Anthony Statius

Chirokamp in Nevelse serres inspireert stadsdichter

Het verhaal van Chiro Burcht, die te gast was in het Nevelse sierteeltbedrijf van Goderick Meuninck en Annemarie Vroman, is ook de Deinse stadsdichter Steven Van de Putte niet ontgaan. Hij liet zijn inspiratie de vrije loop en sloeg onmiddellijk aan het dichten. Het resultaat kan u onderaan dit artikel lezen.

Een aantal dagen geleden was een honderdtal jongeren van Chiro Burcht te gast bij siertelers Goderick Meuninck en Annemarie Vroman uit Nevele. Normaal gezien ging de groep naar het Waalse dorpje Martilly, maar aangezien daar nog steeds sprake is van varkenspest bij everzwijnen, moest men op zoek gaan naar een alternatief. 

Na een oproep van de vrouwenvereniging KVLV bij al haar leden die actief zijn in de land- en tuinbouw, boden Goderick en Annemarie hun bedrijf in Nevele aan als kamplocatie. Tien dagen lang konden de jongeren terecht op de weide naast de serres, en eten en douchen deden zij tussen de honderden kamerplanten. Een kamp om nooit te vergeten. Om het al helemaal onvergetelijk te maken, werd het verhaal door Steven Van de Putte vereeuwigd in een gedicht:

Klik hier voor “Kamp”


Het Nieuwsblad 1/8/2019 Eddy Lefevre

Chirokamp inspireert stadsdichter

Siertelers Goderick Meuninck en Annemarie Vroman uit Nevele waren de reddende engelen voor de Chiro uit Burcht.

Hun zomerkamp in Wallonië kon niet doorgaan wegens varkenspest aldaar. Goderick en Annemarie ontvingen hen echter met open armen op de weide naast hun serres. Dit opmerkelijk initiatief inspireerde stadsdichter Steven Van de Putte tot onderstaand gedicht.

Klik hier voor “Kamp


Het laatste nieuws 20/7/2019 Anthony Statius

Stadsdichter brengt ode aan Tolpoortstraat met gedicht Tolpoortpijn in vitrine BelCoPrint

Kersvers stadsdichter Steven Van de Putte heeft zijn eerste gedicht in het straatbeeld van Deinze laten zien. In de etalage van de winkel BelCoPrint, vlak bij de plaats waar vroeger het standbeeld ‘Reynaert op het graf van Coppe’ stond, prijkt nu tijdelijk het gedicht Tolpoortpij. 

Na de zoveelste beschadiging door vandalisme werd het standbeeld ‘Reynaert op het graf van Coppe’ permanent verwijderd uit de Tolpoortstraat. Het beeld van Chris Ferket wordt opnieuw gerestaureerd alvorens het een nieuwe plek krijgt op het Rheinbachplein. De gebeurtenissen inspireerden stadsdichter Steven Van de Putte tot het neerpennen van het gedicht Tolpoortpijn. Dit gedicht prijkt sinds deze week in de vitrine van de winkel BelCoPrint, ter hoogte van de plaats waar ooit het beeld stond.

“Er zijn meerdere redenen waarom ik dicht gedicht heb geschreven”, zegt Steven. “Zo is er de rijke geschiedenis van deze straat met onder andere de molens van Deinze en de unieke ligging aan de Leie. Een tweede reden is het feit dat ik op 19 mei werd aangesteld als stadsdichter; exact drie jaar voordat de Canteclaerstoet opnieuw door Deinze zal trekken. Ik wou iets schrijven rond het verhaal van Canteclaer en zo kwam ik automatisch bij het beeld van Chris Ferket uit. Tenslotte is het gedicht ook een steunbetuiging aan de stad, opdat men het beeld in ere kan herstellen. Het beeld symboliseert onze volkscultuur en daarom hoort het thuis in het straatbeeld. Als stadsdichter is het mijn opdracht poëzie zo goed mogelijk naar buiten te brengen en daarom kom ik nu ook letterlijk met dit gedicht naar buiten. Met dank aan Hans Lippens kan je Tolpoortpijn de hele zomer lang op lezen in de etalage van BelCoPrint. Het vervolg op het gedicht, dat gaat over de nieuwe locatie van het beeld, ligt ook al klaar.”


Steven Van de Putte is 3e stadsdichter van Deinze

Het nieuwsblad 25/5/2018 Eddy Lefevre

Na Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) werd Steven Van de Putte op de gemeenteraad van 28 maart benoemd als derde stadsdichter van Deinze. Zijn ambtstermijn loopt tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Zondagnamiddag werd Steven officieel aangesteld in zaal De Klaproos in Landegem. Een fotoreportage van Ive Steyaert, die ook met de derde stadsdichter intens zal samenwerken als fotograaf.

De nieuwe stadsdichter bracht een hommage aan zijn voorgangers. Wijlen Martin Carrette was vertegenwoordigd door zijn echtgenote Marleen, die een ruiker bloemen kreeg. Luc C Martens was persoonlijk aanwezig en bracht ook enkele gedichten samen met zijn opvolger. Auteur Patrick Bernauw bracht in de stad van Canteclaer een literaire ‘Reynaert de Vos’ performance in tweespraak met Steven. Steven schonk tussendoor de opbrengst van zijn eerste dichtbundel ‘Moederstad’ aan de organisaties Move To Serve en Vriendjes Tegen Kanker, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt. Er waren nog toespraken van schepen van cultuur Rutger De Rey en burgemeester Jan Vermeulen. Toetsenspeler Mattias Vanhoecke en trompettist Sam Vandekerckhove brachten jazzy getinte muzikale intermezzi. De presentatie werd verzorgd door Yves Van Durme.

Derde stadsdichter

Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’ bij Yves Van Durme. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

Als stadsdichter is Steven Van de Putte ook voorzitter van DéCéDé, het dichterscollectief, opgericht door Martin Carrette, waarvan hij zelf sinds 2010 deel uitmaakt. De stadsdichter promoot de stad tot ver buiten haar eigen grenzen via poëzie én promoot poëzie bij de inwoners van Deinze.

Als eerste project zal Steven Van de Putte de poëtische ring rond de stad, gedicht door de eerste stadsdichter, Martin Carrette, verbreden naar de zes nieuwe Nevelse deelgemeenten van de stad. Je kan alle projecten van de stadsdichter volgen op zijn website. Je kan hem ook contacteren via zijn website www.deinze.be/stadsdichter.

Hommagekaart en hommagegedicht

Steven Van de Putte: ‘Op zondag 19 mei stelde ik mijn eerste poëziekaart voor tijdens de aanstellingsplechtigheid in De Klaproos in Landegem. Het is een fraaie, door de stad Deinze uitgegeven, kaart waarin ik hulde breng aan mijn voorganger Luc C Martens. Op de voorkant prijkt een foto van een koffieschilderij van Jesse Van Gompel waarop Luc wordt geportretteerd. Jesse was één van de beeldende kunstenaars met wie Luc als stadsdichter samenwerkte. Het gedicht zelf verwijst zowel naar de vele evenementen die Luc organiseerde als naar een aantal belangrijke thema’s in zijn oeuvre als stadsdichter, waaronder de vier seizoenen. Vandaar ook de titel ‘stadsdichter van alle seizoenen’. Het hommagegedicht laat zich dan ook lezen als een soort persoonlijke leidraad doorheen de lijvige afscheidsbundel “Stad van alle seizoenen”, Luc C. Martens, stadsdichter van Deinze 2014-2019, die nog altijd in de lokale boekhandel verkrijgbaar is.’ (zie bij de foto’s).

De hommagekaart is gratis beschikbaar op de cultuurdienst van de stad Deinze of in één van de culturele instellingen van de stad, zoals de bibliotheken of het MUDEL.

Fotomateriaal Ives Steyaert


Steven Van de Putte officieel aangesteld als stadsdichter

Het Laatste Nieuws 19/5/2019

Anthony Statius Steven Van de Putte nam de fakkel over van Luc C. Martens

Steven Van de Putte is zondagmiddag officieel aangesteld als derde stadsdichter van Deinze. In een goedgevulde zaal De Klaproos in Landegem bracht Steven een hommage aan zijn voorgangers, wijlen Martin Carrette en Luc C. Martens. De opbrengst van zijn eerst dichtbundel Moederstad schonk Steven aan ‘Move To Serve’ en ‘Vriendtjes Tegen Kanker’, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt.

Op de gemeenteraad van donderdag 28 maart werd Steven Van de Putte unaniem verkozen als nieuwe stadsdichter van Deinze. Op zondag 19 mei vond de officiële aanstelling plaats in zaal De Klaproos in Landegem. De huldiging werd gepresenteerd door Yves Van Durme en opgeluisterd door muziek van Mattias Vanhoecke en Sam Vandekerckhove, een literaire Reynaert de Vos-performance door auteur Patrick Bernauw en natuurlijk door heel wat gedichten.

Steven bracht eerst een mooie hommage aan Martin Carrette; de eerste stadsdichter van Deinze, die in 2016 overleed. Ook Stevens rechtstreekse voorganger Luc C. Martens nam officieel afscheid als stadsdichter en Steven bracht enkele gedichten uit zijn eerste poëziebundel Moederstad. De opbrengst van zijn eerste verkochte exemplaren, een mooie 750 euro, schonk hij aan de vzw Vriendtjes Tegen Kanker, dat onderzoek naar eierstokkanker steunt. Davy Goossens van Move To Serve, die sportieve uitdagingen aangaat om goede doelen te steunen, legde nog eens 1.000 euro bij.


Steven Van de Putte mag de titel van stadsdichter dragen tot 2022.

Steven Van de Putte wordt nieuwe Deinse stadsdichter

Na het stadsdichterschap van Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) wordt er een nieuwe stadsdichter van Deinze aangesteld. Steven Van de Putte wordt op de gemeenteraad van 28 maart 2019 benoemd als derde stadsdichter van Deinze en dit tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek.

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette († 2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd vorige maand gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten en activiteiten hun poëtische stempel op onze Leiestad. 

Steven Van de Putte (° 1976) is licentiaat taal-en letterkunde – Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij zetelde tot eind vorig jaar als gemeenteraadslid. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen (waaronder het kunstenfestival ‘Zijspoor’ met Cultuurschok vzw), is schrijven op vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Sinds 2010 maakt Steven deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief in Deinze onder de vleugels van de eerdere stadsdichters. Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘literaire creatie’. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam er de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

“De stad Deinze wil zich samen met de nieuwe stadsdichter blijvend inzetten om poëzie in onze regio een blijvend platform te geven. De keuze voor Steven Van de Putte als nieuwe stadsdichter was een logische keuze, aangezien hij in zijn werk een sterke verbondenheid toont met zijn stad en streek” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

De stadsdichter is in Deinze een onbezoldigde functie. De stad geeft financiële en logistieke steun aan de stadsdichter bij zijn opdracht tot het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. De aanstelling van de nieuwe stadsdichter vindt plaats op zondagvoormiddag 19 mei in De Klaproos in Landegem.


Steven Van de Putte wordt 3e Deinse stadsdichter

Bron : Het Nieuwsblad 24/3/2019 door Eddy Lefevre

DEINZE / NEVELE – Steven Van de Putte wordt de derde stadsdichter van Deinze en volgt daarmee Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) op. Hij wordt benoemd op de gemeenteraad van 28 maart en zal officieel worden aangesteld op zondag 19 mei in De Klaproos in Landegem. Zijn mandaat loopt tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel ‘Moederstad’, een ode aan zijn stad en de Leiestreek.

Fotomateriaal Ives Steyaert

Met Steven Van de Putte heeft Deinze heeft zijn derde stadsdichter

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette (+ 2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd vorige maand gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten, poëtische postkaarten en andere activiteiten hun poëtische stempel op de Leiestad.

Steven Van de Putte (° 1976) is licentiaat taal-en letterkunde – Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij zetelde tot eind vorig jaar als gemeenteraadslid. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival’Zijspoor’ met Cultuurschok vzw, is schrijven vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Sinds 2010 maakt Steven deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief in Deinze onder de vleugels van de eerdere stadsdichters. Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting ‘Literaire creatie’. Hij publiceerde gedichten in ‘Het Gezeefde Gedicht’ en ‘De Schaal van Digther’. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam de debuutbundel ‘Moederstad’, een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

“De stad Deinze wil zich samen met de nieuwe stadsdichter blijven inzetten om poëzie in onze regio een blijvend platform te geven. De keuze voor Steven Van de Putte als nieuwe stadsdichter was een logische keuze, aangezien hij in zijn werk een sterke verbondenheid toont met zijn stad en streek,” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Projecten

De stadsdichter is in Deinze een onbezoldigde functie. De stad geeft wel financiële en logistieke steun aan de stadsdichter bij zijn opdracht tot het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. In dat kader engageert Steven zich om de traditie van Martin Carrette en Luc C. Martens verder te zetten. Hij wil o.a. de reeks van elf poëtische postkaarten, die reeds verschenen zijn over de elf deelgemeenten van het ‘oude’ Deinze, aanvullen met zes postkaarten over de zes deelgemeenten van het ‘oude’ Nevele, deze keer ook weer met foto’s van Ive Steyaert. Daarnaast wil hij ook eigen accenten leggen, geïnspireerd op de rijke lokale geschiedenis  Daarnaast wil hij ook uitgebreid gebruik maken van de nieuwe media ter promotie van Deinze, de Leiestreek en het Meetjesland via de poëzie. Zijn eerste stadsgedicht wordt een hommage aan zijn voorganger Luc C Martens.

Deinze heeft een nieuwe stadsdichter. De keuze is gevallen op Steven Van de Putte, die vorig jaar debuteerde met zijn dichtbundel Moederstad, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Steven treedt hiermee in de voetsporen van Martin Carrette (overleden in 2016) en Luc C. Martens. “Ik zet de traditie van mijn voorgangers verder, maar zal eigen accenten leggen. Zo haal ik veel inspiratie uit de lokale geschiedenis”, zegt Steven.
Mits goedkeuring van de gemeenteraad wordt Steven Van de Putte op donderdag 28 maart officieel benoemd als derde stadsdichter van Deinze, een titel die hij mag dragen tot en met 2022. Tot eind vorig jaar zetelde Steven nog zelf in de gemeenteraad als fractieleider van Open Vld en daarnaast was hij vroeger ook actief als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival Zijspoor met Cultuurschok. De voorbije jaren is schrijven zijn favoriete creatieve uitlaatklep geworden en de komende drie jaar mag hij Deinze al dichtend vertegenwoordigen.
“Mijn taak als stadsdichter is dubbel”, zegt Steven. “Enerzijds wil ik poëzie promoten bij de inwoners. Ik zal zoveel mogelijk aanwezig zijn op verschillende belangrijke momenten, zoals de opening van het Leietheater, en daarnaast wil ik mensen betrekken, bijvoorbeeld door het geven van workshops. Anderzijds is het mijn taak om Deinze te promoten door middel van gedichten, zodat toeristen een andere kijk krijgen op wat onze stad en streek te bieden hebben. Zo zal ik de postkaartenreeks van mijn voorgangers uitbreiden met postkaarten van de zes deelgemeenten in Nevele. Ive Steyaert zal opnieuw zorgen voor de foto’s bij deze gedichten. Mijn eerste gedicht als stadsdichter wordt een hommage aan mijn voorganger Luc C. Martens.”

Steven Van de Putte wordt derde stadsdichter van Deinze: “Mijn inspiratie? Onze lokale geschiedenis”

Bron : Het laatste Nieuws 24/3/2019 – Anthony Statius

Deinze heeft een nieuwe stadsdichter. De keuze is gevallen op Steven Van de Putte, die vorig jaar debuteerde met zijn dichtbundel Moederstad, een ode aan zijn stad en de Leiestreek. Steven treedt hiermee in de voetsporen van Martin Carrette (overleden in 2016) en Luc C. Martens. “Ik zet de traditie van mijn voorgangers verder, maar zal eigen accenten leggen. Zo haal ik veel inspiratie uit de lokale geschiedenis”, zegt Steven.  

Mits goedkeuring van de gemeenteraad wordt Steven Van de Putte op donderdag 28 maart officieel benoemd als derde stadsdichter van Deinze, een titel die hij mag dragen tot en met 2022. Tot eind vorig jaar zetelde Steven nog zelf in de gemeenteraad als fractieleider van Open Vld en daarnaast was hij vroeger ook actief als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival Zijspoor met Cultuurschok. De voorbije jaren is schrijven zijn favoriete creatieve uitlaatklep geworden en de komende drie jaar mag hij Deinze al dichtend vertegenwoordigen.

“Mijn taak als stadsdichter is dubbel”, zegt Steven. “Enerzijds wil ik poëzie promoten bij de inwoners. Ik zal zoveel mogelijk aanwezig zijn op verschillende belangrijke momenten, zoals de opening van het Leietheater, en daarnaast wil ik mensen betrekken, bijvoorbeeld door het geven van workshops. Anderzijds is het mijn taak om Deinze te promoten door middel van gedichten, zodat toeristen een andere kijk krijgen op wat onze stad en streek te bieden hebben. Zo zal ik de postkaartenreeks van mijn voorgangers uitbreiden met postkaarten van de zes deelgemeenten in Nevele. Ive Steyaert zal opnieuw zorgen voor de foto’s bij deze gedichten. Mijn eerste gedicht als stadsdichter wordt een hommage aan mijn voorganger Luc C. Martens.”

“Martin en Luc hebben bakens verzet en ik wil deze traditie verderzetten”, vervolgt Steven. “Zij hebben poëzie tot in de huiskamers gebracht. Ondertussen zal ik ook eigen accenten leggen. Als geschoolde classicus vind ik geschiedenis heel belangrijk en zo zal lokale historiek een inspiratiebron vormen voor mijn werk. Daarnaast zal ik ook zoveel mogelijk nieuwe media aanwenden om mijn gedichten te verspreiden, ik denk maar aan een podcast en regelmatige updates op mijn website.”

“Er zijn twee voorwaarden om stadsdichter te kunnen worden”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V). “Je hoeft niet in Deinze te wonen, maar je moet wel een band hebben met de stad en haar inwoners. Daarnaast moet je voldoende geschoold zijn in de poëzie, want we streven wel naar kwaliteit. Dat Steven kan dichten, bewees hij al op zeventienjarige leeftijd, toen hij de tweede plaats won in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Sinds 2010 maakt hij deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief dat werd opgericht door wijlen Martin Carrette en vorig jaar kwam zijn debuutbundel Moederstad uit, een ode aan Gent, Deinze en de Leiestreek.”

Na de goedkeuring door de gemeenteraad wordt Steven op zondag 19 mei aangesteld tijdens een ceremonie in zaal De Klaproos in Landegem.

Fotomateriaal Ives Steyaert